Tohum Otizm Vakfı’nın öncülüğünde, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde Türkiye bir kez daha ‘Mavi’ye büründü. Otizme dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile tüm dünyada eşzamanlı düzenlenen ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyası kapsamında ülkemizdeki önemli ikonik yapılar 2 Nisan’da mavi ışıkla aydınlatıldı. Ayrıca Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile duyarlı bireyler de sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmin farkında ve onların yanındayız mesajlarını paylaştı. ‘Evde Kal’ çağrısının yapıldığı bu dönemde vakfın çağrısına kulak veren duyarlı bireyler evlerinde otizme mavi ışık yakarak, bu anlamlı farkındalık hareketinin bir parçası oldular.
Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizm tanısı 1985’de her 2.500 çocuktan 1’ine konulurken, bugün doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor. Birleşmiş Milletler (BM) bu hızlı artışı tüm ülkelerin gündemine taşımak için 2008 yılında 2 Nisan’ı Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etti. Bu anlamlı gün nedeniyle her yıl dünyanın dört bir yanında otizme dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile ‘Mavi Işık Yak’ (Light It Up Blue) kampanyası düzenleniyor. Tüm dünyada büyük ilgi gören kampanyanın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı öncülüğünde bu yıl da ülkemizde eşzamanlı olarak aralarında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Diyarbakır Surları, Galata Kulesi’nin de bulunduğu birçok ikonik yapı mavi ışıkla aydınlatıldı. Ayrıca Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile insanlar mavi giyerek, sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmin farkında ve onların yanında olduklarına dair mesajlar paylaştılar.
Gerek dünyanın gerekse ülkemizin COVİD 19 nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiği, ‘Evde Kal’ uyarılarının yapıldığı şu günlerde sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketiyle paylaşım yaparak ve yakın çevresini otizm farkındalık hareketine dahil ederek; evinde kaldıkları şu günlerde büyük bir farkındalık hareketinin parçası oldular.
Ünlü İsimler Otizme Mavi Işık Yaktı!
Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2.500 çocuktan birine konan otizm tanısı, günümüzde her 59 çocuktan 1’i için konulmakta. Bu gerçeğe dikkat çekmek için yapılan çağrıya kayıtsız kalmayan Neslihan Atagül Doğulu, Rıza Kocaoğlu, Mine Tugay, Yasmin Erbil, Ece Üner, Yasemin Özilhan, Esra Erol, Dilan Çiçek Deniz, Utku Ateş, Almila Ada, Bedirhan Soral, Müge Anlı, Mehmet Ozan Dolunay, Afra Saraçoğlu, Kıvanç Kasabalı, Damla Colbay, Deniz Baysal Yurtçu, Keremcan, Eser Yenenler, Özge Özacar, Şebnem Özinal, Başak Dizer, Hazal Türesan, Şükrü Özyıldız, Ceyhın Yılmaz, Tanem Sivar, Yasemin Şefkatli, Ceyda Ateş, Sinem Güven, Burçin Abdullah, Kalben, Aslı Kızmaz, Ahu Yağtu, Fezi Altun, Ayça Erturan, Özgür Aras, Önder Tiryaki, Doğukan Manço, Ezgi Mola, Mesut Akusta, Sinan Özen, Behzat Gerçeker, Pınar Altuğ, Ezgi Gözeger, İsmail Küçükkaya, Pelin Öztekin, Şah Yaycı, Sarp Akkaya, Seray Kaya, Serhan Onat, Ahmet Kural, Emine Ün, Alper Saldıran, Saba Tümer, Burcu Kara, Duygu Sarışın, Onur Saylak, İlkin Tüfekçi, Alina Boz, Özge Uzun, Pelin Akil, Yeşim Salkım, Yeşim Dalgıçer, Alp Navruz, Neslişah Düzyatan, Bihter Erol, Yağmur Tanrısevsin, Mesut Yar, Yüksel Aytuğ, Ali Eyüboğlu gibi pek çok ünlü isim Tohum Otizm Vakfı tarafından başlatılan kampanyaya destek oldu.
Türkiye “Otizme Mavi Işık Yak”tı, evdeyken otizm farkındalık hareketinin parçası oldu.
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “COVİD 19 nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Hem “Evde Kal” çağrılarına uyup hem de çok büyük bir farkındalık hareketinin parçası olmanın mümkün olduğunu kampanyamıza aldığımız desteklerle gördük! Bu destek çok ama çok önemli çünkü ‘Otizm farkındalığında neredeyiz?’ sorusunun cevabını bulmak amacıyla yola çıktığımız ve 3.’sünü gerçekleştirdiğimiz “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırması farkındalığın yıllar içinde arttığını ancak araştırma sonuçlarının tüm umut vericiliğine rağmen otizmin belirtileri ile erken tanı ve eğitimin önemi konusunda farkındalık çalışmalarının artırılmasının kritik olduğunu gösteriyor. Bu anlamda ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyasına destek olmak için 2 Nisan günü mavi giyip, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yaparak otizmlilere ışık olan, otizmi gündeme taşıyarak Türkiye’nin otizme bakışının dönüşmesine, otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan herkese, kurum ve kuruluşlara desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Nisan ayı boyunca yapacağımız farkındalık çalışmalarında yanımızda olmalarını diliyoruz.” dedi.
Tohum Otizm Vakfı Hakkında:
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “Otizm Spektrum Bozukluğu” olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kar amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden bu yana çalışmalarını yürütmektedir.