Tohum Otizm Vakfı ve Arvato Lojistik, otizmli bireylerin çalışma hayatında yer almasına yönelik projenin hayata geçirilmesi için bugün iş birliği protokolü imzaladı. Bu proje ile otizmli bireyler Arvato Lojistik bünyesinde istihdam edilecek.
Otizmlilerin çalışma hayatına katılımlarını artırmayı ve iş yerlerinde başarıyla yer almalarını amaçlayan proje ile Arvato Lojistik, otizmli bireylerin adaptasyon süreçlerini kolaylaştırarak iş gücüne katılımlarını destekleyen ‘Destekli İstihdam Modeli‘ni şirket bünyesinde uygulamaya başlıyor. Tohum Otizm Vakfı ve Arvato Lojistik hayata geçirdikleri projeyle otizmli bireylerin iş hayatına katılımını desteklemenin yanı sıra, toplumsal farkındalığı artırarak daha kapsayıcı bir iş dünyası yaratılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Ocak-Temmuz 2024 dönemi verilerine göre 23.192 engelli birey işe yerleştirildi. 2024 istihdam kayıtlarına bakıldığında İŞKUR’a kayıtlı 91 otizmli bireyin 27’si iş gücünde yer alırken 64’ü iş arıyor. Ülkemizde 18 yaş üzeri tahminen 1.5 milyon otizmli olduğu düşünüldüğünde, buradaki potansiyel ulusal iş gücüne değer yaratacaktır.
2010 yılından bu yana sürdürdüğü otizmli bireylerin istihdam edilmesine yönelik çalışmalarını, Mart ayında Tohum Otizm Vakfı Otizmliler Kariyer Merkezi çatısı altında toplayan Vakıf, otizmli bireylerin istihdam süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Arvato Loistik ile hayata geçirilen proje kapsamında da Tohum Otizm Vakfı Otizmliler Kariyer Merkezi öncelikle şirket bünyesinde kapsamlı bir iş analizi gerçekleştirerek iş birliğine başladı. Ardından otizmli bireylerin ihtiyaçlarına uygun düzenlemelerin yapılması ve işe uyum süreçlerinin kolaylaştırılması için şirket bünyesinde çalışacak iş koçuna iki ay boyunca kapsamlı eğitim verilecek. Eğitim sürecinin ardından, bir yıl içerisinde Tohum Otizm Vakfı, iş yerinde otizmli bireylerin ihtiyaçlarına uygun düzenlemelerin yapılması ve işe uyum süreçlerinin kolaylaştırılması için yerinde danışmanlık hizmeti sunacak. Arvato Lojistik çalışanlarına otizm konusunda farkındalık çalışmaları gerçekleştirecek. Tüm bu hazırlık süreçleri ile otizmli bireylerin çalışma ortamında kendilerini rahat hissedebilecekleri verimli bir çalışma ortamı yaratılacak.
Otizmli Bireyler İçin Daha Fazla Fırsat
Tohum Otizm Vakfı Başkanı Aylin Sezgin, “Arvato Lojistik ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, otizmli bireylerin eğitimlerini tamamlamalarının ardından iş ve sosyal hayata kazandırılmaları konusunda önemli bir adım. Bu tür projelerin artması ile daha fazla otizmli birey iş hayatında yer alma fırsatı yakalayarak kendi ayakları üstünde durabilen yetişkinler olabilecek.” dedi.
Arvato Lojistik Genel Müdürü Umur Özkal, “Şirketimiz bünyesinde çalışacak iş koçumuzun iki ay boyunca alacağı kapsamlı eğitim süreci sonrasında toplam dört otizmli bireyi istihdam etmeyi hedefliyoruz. Şirketimizin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikaları çerçevesinde otizmli bireylere de bu fırsatın sunulmasını önemsiyor, hem sektörümüze hem de diğer tüm sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere örnek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İş dünyasında daha çok otizmlinin yer almasının hem işverenlere hem de çalışma ortamına değer katacağına inanıyoruz.”
Tohum Otizm Vakfı Hakkında
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)” olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacı ile 15 Nisan 2003 tarihinde kuruldu. Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan çocuklar, gençler ve ailelerinin yanı sıra kaynaştırma ortamlarında hizmet alan diğer özel eğitim gerektiren çocuklar, gençler ve aileleri için de her biri alanında uzman profesyoneller tarafından eğitimler veriliyor ve projeler geliştiriliyor. Özel Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu, ABD’de bulunan Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü’nün (Princeton Child Development Institute – PCDI) bir yaygınlaştırma koludur ve 2006’dan beri eğitim vermektedir. Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda yürütülen yoğun özel eğitim hizmetleri, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere pek çok ülkede 70 yılı aşkın süredir geçmişi olan Uygulamalı Davranış Analizi / Applied Behavior Analysis (ABA) modeline dayalıdır. Okulda bugüne kadar 2.565 çocuğa eğitim, 1.195 çocuğa da burs desteği sağlandı.
Tohum Otizm Vakfı, Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü’nün (PCDI) 1986 yılında başlattığı “Destekli İstihdam Modeli”ni yakından takip etmiş ve bu modeli Türkiye’de uygulamaya geçirdi. 2010 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı hibesi ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle, Türkiye’de ilk ve tek olan model iş okulunu kurdu. 2013’te otizmli gençler için “İş ve Yaşam Müfredatı” geliştirdi, 2014’te staj programı başlattı ve otizmli bireylerin yarı zamanlı istihdamını sağladı. 2018’den itibaren tam zamanlı istihdam projelerini hayata geçiren Vakıf, Mart 2024’te “Tohum Otizm Vakfı Otizmliler Kariyer Merkezi”ni kurdu. Bugüne kadar lojistik, perakende, finans, ilaç ve gıda sektörlerinde üç farklı firma için iş koçu yetiştirilmiş ve toplam 23 otizmli bireyin çalışma hayatında yer alması sağlandı.
Arvato Lojistik Hakkında
Arvato Lojistik, dünyada 150 bin çalışanı olan Alman Bertellsman Grup çatısı altında Arvato Group şirketlerinden biri olarak tedarik zinciri yönetimi alanında hizmet vermektedir. 17 ülkede 100’e yakın lokasyonda 2 milyon m2 den fazla depolama alanı ile perakende, hızlı tüketim, kozmetik, moda, ilaç ve teknoloji gibi sektörler başta olmak üzere farklı sektörlerdeki firmalara depolama, elleçleme, dağıtım yönetimi ve katma değerli lojistik hizmetleri sunmaktadır. Global cirosu 3 milyar USD olan Arvato Lojistik, Türkiye’de 2012 senesinden bu yana faaliyet göstermekte, Gebze-Tuzla bölgelerinde bulunan toplam 8 tesisinde 3 bine yakın çalışanı ile 50’nin üzerinde markaya toplam 151.817 m2 depolama alanında B2B ve B2C lojistik hizmetleri sunmaktadır.
DAHA FAZLA BİLGİ İÇIN:
Nilay Türköz
[email protected] / 0533 711 75 51