1,8 milyon kişinin kayıtlarının takip ve analizinin yapıldığı bir Washington Üniversitesi araştırmasının sonuçları hamilelikte septisemi, grip veya zatürre geçirilmesinin bebekte otizm görülme riskini %80’lere varan oranda yükselttiğini gösterdi.*
ABD’deki Washington Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir araştırma, hamilelikte septisemi, grip veya zatürre geçirilmesinin bebekte otizm görülme riskini artırdığını ortaya koydu. Araştırma için İsveç’te 1973-2014 arasında doğmuş 1,8 milyon kişinin kayıtlarının takip ve analizi yapıldı. Varılan sonuçlar hamilelikte geçirilen bazı enfeksiyonların bebekte ileride otizm görülme riskini %80’lere varan oranda yükselttiği yönünde.
Araştırma sonuçlarının yayımlandığı “Rahim İçinde Enfeksiyona Maruz Kalma Sonrası Uzun Dönemli Nöro-Psikiyatrik Risk”* başlıklı makalede, bu durumun cenin beyninin özellikle sosyal ve duygusal fonksiyon kısımlarının enfeksiyon ve enflamasyona karşı “son derece savunmasız” olması ile ilişkilendiğinin altı çizildi.
* al-Haddad BJS, Jacobsson B, Chabra S, ve diğerleri. “Long-term Risk of Neuropsychiatric Disease After Exposure to Infection In Utero”. JAMA Psychiatry. Mart 06, 2019.
https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2727135?resultClick=1
Hamilelikte septisemi, grip veya zatürre
(KKK) aşısının, Otizm Spektrum Bozukluğu riskini arttırmadığına güçlü yeni bir kanıt
Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak (KKK) aşısının, Otizm Spektrum Bozukluğu riskini arttırmadığına güçlü yeni bir kanıt, Danimarka’da yapılan araştırmadan geldi! 1999-2010 yılları arasında Danimarka’da doğmuş 657.461 çocuğun 2013 Ağustos’una kadar sürdürülen tarama ve takibiyle varılan noktada, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısının otizm riskini artırmadığını gösteren kesin sonuçlar elde edildi. Araştırmanın tam metni için tıklayınız