Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nda rehberlik birimi, eğitimci yetiştirme programları, kütüphane ve kaynak sağlama, bilimsel araştırma yürütme, eğitim modeli yaygınlaştırma çalışmaları, ziyaretçi günleri ve öğrenci aile destek birimi hizmetleri yapılmaktadır.
Rehberlik Birimi
Rehberlik Birimimiz tarafından, otizmli çocukların genel ve eğitsel gelişimini belirlemek amacıyla, doğrudan gözlem ve aile görüşmesine dayalı değerlendirmeler yapılmaktadır.
Rehberlik Biriminde, otizm tanısı almış bireylerin ailelerine ve otizm konusunda bilgilendirme talep eden kişilere/kurumlara ücretsiz hizmetler sunulmaktadır. Bu hizmetler değerlendirme ve bilgilendirme görüşmeleri olarak iki temel alanda verilmektedir.
Değerlendirme hizmetleri, otizm tanısı almış veya gelişimsel açıdan riskli olan bireylerin genel ve eğitsel gelişimini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmektedir. Doğrudan gözlem ve aile görüşmesine dayalı yapılan değerlendirme hizmetlerinde, sonuçlar aileler ile paylaşılmaktadır. Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nda yapılan değerlendirme hizmeti kapsamında otizm tanısı konulmamaktadır. Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar, çocuk ve ergen psikiyatristleri çocuk nörologlarıdır. Detaylı bilgi için; Otizmin Belirtileri sayfasını ziyaret ediniz.
Ücretsiz değerlendirme randevusu veya otizm hakkında bilgi ve yönlendirme almak için [email protected] adresinden veya 0212 248 9430 numaralı telefondan Rehberlik Birimimize ulaşabilirsiniz.
Bilgilendirme görüşmeleri ise yüz yüze olabileceği gibi telefon ve e-posta aracılığıyla da gerçekleştirilmektedir. Rehberlik birimimize ulaşarak sorularınızı iletebilirsiniz. Rehberlik birimi aynı zamanda kurumumuzda yürütülecek bilimsel çalışmalara rehberlik etme ve araştırmacılara gerekli durumlarda destek sağlamaktadır.
Eğitimci Yetiştirme Programı
Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları kendi eğitimcilerine, uygulamalı davranış analizi ve PCDI müfredatı hakkında teorik ve işbaşında uygulamalı eğitimler verir. Eğitim öğretim yılının başında beş gün süren hizmetiçi eğitimler ile eğitimcilerin profesyonellik başta olmak üzere uygulamalı davranış analizine dayalı yöntemlerin kullanımına yönelik bilgi ve beceri kazanmaları hedeflenmektedir. İş başında verilen uygulamalı eğitimler tüm yıl boyunca eğitim kadrosunda yer alan direktör, koordinatör ve formatörler tarafından gerçekleştirilmektedir. Eğitim kadrosunun bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla direktörler ve koordinatörler yıl boyunca uygulamalı davranış analizi dersini yürütmektedirler. Eğitimci yetiştirme programı ile eğitim kadrosu benzer performanslara sahip olmaktadır ve öğrencilerin eğitim programlarının PCDI modelinde yürütülmesini sağlanmaktadır. Yılda iki kez yapılan değerlendirmeler ile de eğitim kadrosunun hem profesyonellik hem de uygulamalı davranış analizine dayalı yöntemlerin kullanımına yönelik bilgi ve becerileri değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucunda her eğitimcinin bireyselleştirilmiş gelişim planı oluşturulmaktadır.
Kütüphane ve Kaynak Sağlama
Eğitim kadromuz ve okulumuzda eğitim alan öğrencilerimizin aileleri kütüphanemizdeki kaynaklardan yararlanmak için okul asistanımıza başvurabilmektedir ve kütüphane için üyelik kaydı yapılması gerekmektedir. Kütüphanemize üye olduktan sonra, istediğiniz kitapları kütüphane kuralları çerçevesinde ödünç alabilirsiniz.
Kütüphane kuralları:
- Bir defada en fazla 5 kitap ödünç alınabilir.
- Ödünç alınan kitaplar iki hafta içinde iade edilmelidir.
- Ödünç alınan kitapların zarar görmesi durumunda üye kitapların maliyetini karşılamakla yükümlüdür.
Kütüphane listesi:
Çatı Katı Kütüphanesi Kitapları (Türkçe)
Çatı Katı Kütüphanesi (İngilizce)
Diğer Türkçe Kitaplar
Diğer Yabancı Kitaplar
Bilimsel Araştırma Yürütme
Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’nda otizmli çocukların erken tanısına ve eğitimine yönelik araştırmalar yürütülür. Ayrıca, otizmli çocuklara, ailelerine ve eğitimcilerine yönelik eğitim ve terapi hizmetlerinin durumuna ve etkilerine ilişkin araştırma projeleri de yürütülmektedir. Belirtilen konularda yürütülecek bir araştırmanın yürütücüsü olmanız durumunda:
[email protected] adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
Araştırma başvurularında kişiden istenecekler:
- Niyet mektubu
- CV
- Çalışma özeti
- Kurumdan beklenti
- Çalışma takvimi
Bilimsel çalışmaların kabulünün ardından aşağıdaki evraklar kişilerden talep edilir.
- Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma İzni
- Etik Kurul Onayı
Eğitim Modeli Yaygınlaştırma Çalışmaları
Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, eğitim modeli ve müfredatını kullanmak isteyen kurumlar için eğitim direktörü ve eğitimciler yetiştirir.
Eğitim Direktörleri Adayları;
Özel eğitim, psikoloji, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık veya ilgili alanlarda yüksek lisans veya doktora derecesine sahip olan adaylar arasından seçilerek yetiştirilirler. Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’ndan alacakları eğitimin ücreti kendilerine burs veren kurumlar aracılığıyla karşılanır. Özel eğitim müfredatını kullanma, program geliştirme, bilimsel araştırma yürütme, eğitimci yetiştirme ve okul yöneticiliği konularında 12 ay süren kuramsal ve veriye-dayalı uygulamalı eğitim alırlar. Bu süre içinde yeterliğini alan direktörün açacağı programa, ‘Yaygınlaştırma Kolu’ statüsü verilir ve bu kollardan her birine Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları uzmanları aracılığıyla sürekli süpervizyon sağlanır.
Eğitimci adayları;
Özel eğitim, psikoloji, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık ve/veya ilgili alanlarda lisans eğitimlerini tamamlamış adaylar arasından seçilirler. Kurumlarından alacakları burs karşılığında eğitim direktörüne destek vermek amacıyla yetiştirilirler.
Detaylı bilgi için 0212 248 94 30 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Ziyaretçi Günleri
Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları, aileler, eğitimciler ve uzmanlar için aylık ziyaretçi günü düzenler. Aşağıdaki çizelgede aylık ziyaretçi günleri verilmiştir. Ziyaret sırasında misafirler, kurumun tanıtımına ek olarak, çocuklarımızın bağımsızlık, seçim yapma, dil gelişimi ve sosyal etkileşimi için geliştirilen eğitim programları hakkında bilgi edinirler.
Ziyaretçi günlerinde misafirlere, eğitim sırasında öğrencileri gözlemleme olanağı da sunulur. Ziyaret, saat 10:00 da başlar, 12:00 da biter. Okulumuzu ziyaret gelmeden önce 0212 248 94 30 numaralı telefonu arayarak isim yazdırmanızı rica ederiz.
Öğrenci ve Aile Destek Birimi
Öğrenci ve Aile Destek Birimi; Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’na devam eden öğrenci ve ailelerin resmi, idari, prosedürel ve gelişimsel süreçlerine destek olarak okulda nitelikli bir eğitim ve yaşam deneyimi geçirmelerine katkı sunmak ve mezun edilen veya ayrılan öğrencilerin aileleri ile iletişimin sürdürülmesini sağlar. Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları okul ve destek eğitim programından hizmet almak için başvuruda bulunan ve rehberlik birimi tarafından değerlendirilen çocuklarının kayıt süreçlerinin başlatılmasından, uygun birime yerleştirilmesine; kayıt süreçlerinden, burs başvuru ile ilgili kanun ve yönetmeliklerin hizmet birimlerine yüklediği sorumlulukların tam ve eksiksiz yerine getirilmesinin organizasyonundan, kontrolüne; banka işlemlerinden, sözleşme süreçlerine kadar pek çok konuda aile ve öğrencilere destek verilir.