Skip to main content

Tohum Otizm Vakfı Okulu; erken çocukluk, okul öncesi ve okul programlarına ilgili yaşlar arasında olan otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuklar kabul edilmektedir. Genç yetişkinliğe geçiş döneminde olan otizmli bireyler için kariyer geliştirme ve yaşam becerileri programı bulunmaktadır. İletişim ve sosyal etkileşim becerileri ağırlıklı olmak üzere tüm gelişim alanlarını kapsayan yüksek nitelikli uygulamalar yoğun birebir eğitim seansları ve grup eğitimleri ile verilmektedir.  Tüm bu uygulamalar çocukların ev, okul ve diğer toplumsal ortamlara erişim ve katılımını sağlamak amacıyla yürütülmektedir.

Çocuklar sınıflara girdiği ilk günden itibaren var olan performansları değerlendirilerek ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda bireye özgü öğrenme deneyimleri sunulmaktadır.  Bu deneyimler sırasında onları motive etmek, cesaretlendirmek ve desteklemek için düzenli olarak gelişimleri takip edilmekte ve değerlendirilmektedir.

Yoğun Eğitim Programları

Yoğun eğitim programları yılın 210 günü, haftada beş gün ve 09.00-15.00 saatleri arasında uygulanmaktadır. Tüm yaş gruplarında yürütülen programlara ek olarak çocukların evlerinde ve diğer toplumsal alanlarda eğitimler planlamaktadır.

Erken Müdahale Programı (0-36 ay)

Otizmli çocukların gelişiminde kritik öneme sahip erken çocukluk döneminde 0-36 aylık çocuklara yönelik okulda ve çocukların evlerinde sunulan uygulamalardır. Bu programda temel amaç, çocuğun var olan potansiyelini en üst düzeyde ulaşmasını sağlayacak bir eğitim ortamı oluşturmak ve çocuğun aktif katılımını sağlayarak öğrenme deneyimlerini verimli kılmaktır. Etkileşim ve oyuna dayalı uygulamalar ile çocuklara bilişsel, sosyal/duygusal, ince ve kaba motor ve dil gelişimine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Çocukların eğitim programlarında eşleme, taklit, isteklerini belirtme, yönerge takip gibi öğrenmeye hazırlık becerileri ve ortak dikkati geliştirme, problem çözme, neden sonuç ilişkisi kurma, çevresindekiler ile iletişim kurma, oyuncaklar ile oynama, akranı ile oyun oynama, beslenme, tuvalet, giyinme-soyunma gibi beceriler hedeflenmektedir.

Okul Öncesi Programı (37-78 ay)

37-78 aylık çocuklara hizmet veren bu programda okul ve ev ortamında uygulamalar sunulmaktadır. Bu programda çocukların fiziksel, zihinsel, uyumsal, duygusal gelişimini desteklemek, erken akademik ve okuryazarlık becerilerini geliştirmek, dil, iletişim, sosyal ve özbakım beceriler kazandırmak hedeflenmektedir.  Bu hedeflere yönelik yoğun bireysel seanslar ve grup etkinlikleri planlanmaktadır. Okul ve evde yapılan çalışmalara ek olarak çocukların tipik gelişen akranları ile birlikte kreş ve okul öncesi eğitim kurumlarından faydalanabilmesine yönelik destek hizmetler sağlanmaktadır.

Okul Programı (6-13 yaş)

Bu programda iletişim, işlevsel akademik, sosyal, fiziksel, özbakım, günlük yaşam ve toplumsal yaşam beceriler okul ve ev ortamında uygulanmaktadır. Bu becerilerin yanı sıra toplumsal ve günlük yaşamda gerekli olan beceriler ve serbest zamanlarını uygun şekilde geçirmelerini destekleyici becerilere de yer verilmektedir.

Kariyer Geliştirme ve Yaşam Becerileri Programı

Bu programda 14 yaş ve üstü öğrencilere hizmet verilmektedir. Genç yetişkinlik ve yetişkinlik döneminde olan öğrencilerin günlük yaşam, toplumsal yaşam, özbakım, işe hazırlık, bağımsız yaşam ve sosyal becerileri geliştirilmektedir. Destekli istihdam programları kapsamında ise yetişkin otizmli bireylerin iş gücü potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına yönelik; temizlik, gıda, giyim, lojistik, ilaç, takı tasarımı, tekstil gibi farklı iş alanlarında çalışmalar yürütülmektedir.  Okulumuzda verilen eğitimler sonrasında çeşitli kurumlarda istihdam edilen öğrencilerimize yönelik iş koçu desteği sağlanmaktadır.

Destek Eğitim Programı

Erken çocukluk, okul öncesi ve okul çağındaki çocuklara haftanın belirli günlerinde ve saatlerinde seanslı eğitimler sunmaktayız. Haftanın iki, üç, dört veya beş gününe yayılan seanslarımız 90 dakika sürmektedir.

Eğitim programlarımızda şu alanlara odaklanıyoruz:

  • İletişim ve sosyal etkileşim becerileri
  • Oyun
  • Erken ve ileri akademik beceriler
  • Özbakım becerileri
  • Günlük yaşam becerileri
  • Fiziksel beceriler
  • Beslenme becerileri

Ayrıca, çocukların toplumsal hayata katılımlarını desteklemek için gerekli becerilerin öğretimine de yer veriyoruz.

Aile Eğitim Programları

Okul ve destek eğitim programlarımızın başarısında ailelerin rolü çok büyük. Eğitimin sürekli ve düzenli olması gerektiğinden, ailelerin bu sürece katılımı bizim için çok önemli. Ailelerin:

  • Uygulama becerilerini geliştirmesi,
  • Davranış problemleriyle başa çıkabilmesi,
  • İletişim ve etkileşim fırsatlarında öğretici ve yanıtlayıcı olması,
  • Eğitim programlarını takip edebilmesi ve geliştirilmesine katkı sunması bizim en büyük hedeflerimizden biri.

Kurum Ziyaretleri:

Öğrencilerimizin ebeveynleri ve/veya bakım verenleri, düzenli aralıklarla sınıflarda gözlem yapar ve uygulamalara katılırlar. Hem okul hem de destek eğitim programlarına devam eden öğrencilerimiz için kurum ziyaretleri planlanmaktadır.

Ev Ziyaretleri:

Okul programında tam zamanlı eğitim alan öğrencilerimizin, okulda öğrendikleri becerileri ev ve diğer toplumsal ortamlarda da deneyimlemeleri ve genellemeleri amacıyla, ev yaşamlarında gerekli olan becerileri öğrenmeleri için düzenli aralıklarla ev ziyaretleri planlanmaktadır.