“Farklı farklı renkleriyle bütün çocuklar hep birlikte el ele… Birlik olduk, sevgi dolduk! Rengarenk gökkuşağı olduk.”
Tohum Otizm Vakfı ve Starbucks Türkiye, toplumda otizm konusunda farkındalık yaratılmasını hedefleyen uzun dönemli işbirliklerini, kaynaştırma eğitimi sürecinde tüm öğrencilerin özel gereksinimli bireylerin varlığı ve özelliklerini fark etmesini sağlamak amacıyla ‘Gökkuşağı Okulu’ adlı animasyon filmi hazırlamıştır. 2009’dan beri devam eden ortak çalışmalara ek olarak, Starbucks Türkiye’nin destekleriyle hazırlanan ‘Gökkuşağı Okulu’ animasyon filmi, İdil Ar’ın yönetmenliğinde tamamlanmış ve Ceyda Düvenci tarafından sosyal sorumluluk kapsamında seslendirilmiştir. ‘Gökkuşağı Okulu Animasyon Filmi’ Tohum Otizm Vakfı sosyal medya hesaplarından paylaşılarak geniş kitlelere ulaştırılmıştır. Buna ek olarak yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında 2013-2014 eğitim öğretim yılında T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle kaynaştırma eğitimi verilen ilköğretim okullarında filmin gösterimi gerçekleştirilmiştir.
Kaynaştırma eğitimi neden önemli?
Ülkemizde 1997 yılında yayınlanan 573 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 2000 yılında yürürlüğe giren Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde, kaynaştırma eğitimiyle ilgili daha açık ifadelere ve uygulamaya yönelik hükümlere yer verilmiştir.
Kaynaştırma eğitimi için gerekli temel koşullardan birisi otizm, işitme engeli, zihinsel yetersizlik gibi özel gereksinimli olan çocukların davranış ve öğrenme özelliklerinin normal gelişim gösteren akranları tarafından bilinmesidir. Öğrenciler arasında olumlu etkileşim ancak o zaman kurulabilmekte, dolayısıyla özel gereksinimli öğrencinin sınıfın bir üyesi olduğu anlaşılabilmektedir.
Starbucks Türkiye’nin katkılarıyla hayata geçen ‘Gökkuşağı Okulu’nda her çocuk bir renk! Her renk başka bir güzel… Bütün renkler birleşip, karanlık bulutları yok ediyor! Gökkuşağı Okulu’nda herkes kendinden farklı olanlara saygı gösterip, onlarla birlikte yaşamayı öğreniyor. Çünkü hepimiz bir arada daha güzel, daha güçlüyüz.