Skip to main content

Teknoloji Yoluyla Otizmli Çocukların Öğrenme Fırsatlarının Artırılması Projesi

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılı Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi ve İletişim Teknolojileri Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve 9 ay süren “Teknoloji Yoluyla Otizmli Çocukların Öğrenme Fırsatlarının Artırılması Projesi” kapsamında dezavantajlı konumda olan otizmli çocukların iletişim, akademik ve günlük yaşamda kullanabilecekleri kavramları teknoloji yardımıyla her ortamda daha etkin, kolay ve eğlenceli öğrenebilmeleri  için yeni bir web sitesi hazırlanmıştır.

Proje kapsamında Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu eğitmenleri tarafından, öğrenme güçlüğü çeken otizmli veya zihinsel engelli çocuklara, 0-8 yaş aralığındaki tipik gelişim gösteren çocuklara kazandırılması hedeflenen kavram öğretim setleri için günlük yaşamda kullanabilecekleri 50 adet eğitim programları seti kapsamında toplam 300 adet farklı kavram geliştirilmiştir. 20 adeti nesne eşleme, 20 adeti nesne ayırt etme ve 10 adeti nesneleri kategorilerine ayırma olmak üzere geliştirilen 50 adet eğitim programı ile hedef grubun şekil, renk, meyve, sebze, içecek vb. gibi kavramları öğrenmelerine katkıda bulunulmaktadır.

Kavram yazılımının yaygınlaştırılması ve amacı ile İstanbul’da Bağcılar, Kadıköy, Şişli, Zeytinburnu ve Beylikdüzü ilçelerindeki eğitmenlere ve ailelere tanıtıcı seminerler vererek çocukların ilgili yazılıma ulaşımı ve kullanımı konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlanmıştır. Yazılımın geliştirilmesine müteakip iki ay boyunca aile ve eğitmen olmak üzere toplam 525 kişiye ulaşılmış, 1.050 saat eğitim verilmiştir.

Oyun şeklinde tasarlanan kavram yazılımına IOS ve Android tabanlı tabletlerden ücretsiz olarak erişilebilmektedir.

İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 yılı Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Bilgi ve İletişim Teknolojileri Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan bu yayının içeriği İstanbul Kalkınma Ajansı ve/veya T.C. Kalkınma Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk Tohum Otizm Vakfı’na aittir.