Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Artırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Tohum Otizm Vakfı ortaklığı ile gerçekleşen proje kapsamında Beylikdüzü ilçesinde 15–21 yaş aralığındaki otizmli gençlere yönelik bir iş eğitim programı açılmıştır. Programın, Eylül 2012 tarihinde eğitim-öğretime başlamıştır. Projenin genel amacı, dezavantajlı konumda olan otizmli gençlerin mesleki becerilerini geliştirerek, istihdam edilebilirliğini artırmak ve kendi ayakları üzerinde durabilecek bağımsız yaşam koşullarının sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Projenin genel amacından yola çıkarak, alt amaçlar şu şekilde belirlenmiştir:
- 15–21 yaş arasındaki otizmli gençlerin eğitim alabileceği bir iş eğitim programı geliştirerek, bir fiziki ve eğitim altyapısı oluşturmak.
- 15–21 yaş arasındaki otizmli gençlere tekstil (emprime baskı operatörlüğü) ve turizm (kat elemanlığı ve çamaşırhane elamanlığı) alanlarında iş becerileri kazandırmak ve aktif işgücüne katılımlarını sağlamak.
- Mesleki eğitim almış otizmli gençlerin turizm ve tekstil sektörlerinden işverenlerle buluşmalarına ve iş sahibi olmalarına yönelik çalışmalar yapmak.
Bu projenin öncelikli hedefi, 15-21 yaş arasındaki otizmli gençler ve onların eğitmenleri, aileleri, turizm ve tekstil sektöründeki işverenleridir. Projenin faaliyet planında belirtilen önkoşul beceriler dikkate alınarak iş eğitim programına 18 yaşını doldurmamış, OÇEM, Özel Eğitim Okullu ve/veya bir kaynaştırma programından mezun olmuş otizmli gençler kabul edilecektir. Tohum Otizm Vakfı projeye uzman eğitimci desteği ile katkı vermiş ve İş Eğitim Okulu’nda görev alacak eğitimcilerin eğitimlerini üstlenmiş ve süpervizyon desteği sağlamıştır.