Skip to main content

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı olarak 15 Nisan 2003’ten bu yana ‘otizm spektrum bozukluğu’ olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Vakfımız bugüne kadar yurt çapında yürüttüğü projeler ve çalışmalar aracılığı ile 760.987 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yarattı. 2006 yılında eğitim faaliyetlerine başlayan ve vakfımız çatısı altında bulunan Tohum Otizm Vakfı Eğitim Kurumları’mızda ise bugüne kadar 1.133’ü burslu olmak üzere 2.540 otizmli çocuğa tek çareleri olan eğitim olanağını sunduk, sunmaya da devam ediyoruz.

Kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak gönüllülerimizin desteği ve vakfımıza yapılan bağışlar ile devamlılığımızı sürdürerek otizmli çocukların eğitimine her geçen gün daha fazla katkı sağlamak için çalışıyoruz.

20.Yılımızda ”2 Nisan Otizm Farkındalık Günü” çerçevesinde destekçilerimiz ile otizmin daha büyük kitlelere duyurulmasını hedefliyoruz. Ulaşacağımız her bir kişi, bir otizmli çocuğun daha eğitim alarak topluma kazandırılması anlamına geliyor.

2009 yılından beri yürüttüğümüz ‘Mavi Işık Yak’ Kampanyası’nın amacı otizmin varlığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmaktı. Destekçilerimizle birlikte otizm kelimesinin 1 günde olsa toplumun çok çeşitli kesimlerince duyulmasını sağladık. Bu süreçte Otizme mavi ışık yak hareketine ve destek veren herkese çok teşekkürler.

Otizm ile yaşayan bireyler, diğerlerinden farklı olabilirler ancak herkesle aynı haklara ve özgürlüklere sahipler. Evde, okulda, işyerinde ve toplumsal yaşamda otizmli bireylerin söz hakkı almasını ve yaşamlarına ilişkin tercihlerini ifade etmelerini destekliyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz sene rotamızı otizm farkındalık rengi olan maviden, kabullenmenin dikkat çekici rengi olan kırmızıya çevirdik!

Otizmlilerin ihtiyaçları:

  • Tanıya ulaşma için gereken tarama ve erken tanılama sürecinin işlevsel ve eşit koşullarda yürütülmesi.
  • Otizm tanısı alan çocukların erken, yoğun, sürekli ve bilim temelli eğitime eşit koşullarda ulaşmaları.
  • Gereksinim duyan otizmli bireyler için bilimsel, yoğun ve nitelikli özel eğitim.
  • Okul öncesi dönemden yükseköğretime kadar kapsayıcı ve nitelikli eğitime erişim.
  • Kapsayıcı eğitime ortamlarında ayrımcılıktan uzak yaklaşım.
  • Park, toplu taşıma ve mahalle gibi kamusal alanlarda ayrımcılıktan uzak yaklaşım.
  • Deprem, sel gibi afetlerden sonra kapsayıcı arama kurtarma çalışmaları ve müdahale.
  • Yaşamlarına ilişkin alınacak bireysel ve kamusal kararlarda söz sahibi olma.
  • Bireye uygun koşullarda istihdam ve eşit ücret.
  • Yetişkinlik yaşamında bağımsız yaşam seçenekleri.
  • Yoğun desteğe ihtiyacı olan otizmli bireylerin insani yaşam haklarına saygı duyulan bakım merkezleri ve bakım hizmetleri.

Tüm bu konular göz önüne alındığında otizmli bireylerin farkındalıktan daha fazlasına ihtiyacı var. Bu nedenle 2022 yılında sizleri; otizmli bireyleri hayatın her alanında ve aşamasında kabul etmeye, dinlemeye ve onlardan öğrenmeye, KIRMIZI IŞIK YAKMAYA davet ettik.
Pek çok farklı mecranın ve kurumun desteğini alarak kampanyamızın ilk adımını gerçekleştirdik. Türkiye için önemli ve ikonik mimari yapıların 2 Nisan tarihinde kırmızı ışıklandırılması, futbol takımlarından aldığımız destekler gibi, otizme vurguyla dikkat çekmeyi başaran bir gün yaşadık.

2 Nisan Otizm Farkındalık Ayı-Tohum Otizm Vakfı

Otizmi ve otizmli bireyleri gerçek anlamda kabul etmemiz gerektiğini temsil eden kırmızı rengin 20. Yılımızda yaygınlaşması için OTİZME KIRMIZI IŞIK YAK kampanyasını sürdürüyoruz. Sizleri otizmlileri hayatın her aşamasında kabul etmeye ve bu 2 Nisan’da otizme kırmızı ışık yakmaya devam ediyoruz.

Ve şimdi herkesi kırmızı bir obje ya da kırmızı renkte giyinerek bir fotoğraf çekilmeye, ardından sosyal medya hesaplarında #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile paylaşmaya davet ediyoruz.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde neler yapabilirsiniz?

  1. Eğer bulunduğunuz binanın alt yapısı kırmızı ışıkla aydınlanmaya elverişli ise 2 Nisan gecesi kırmızı ışıkla aydınlanması bize büyük güç katar. Binanızın kırmızı ışıkla aydınlandığı fotoğrafı #otizmekırmızıışıkyak etiketi ile sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
  2. ‘Otizme Kırmızı Işık Yak’ projemizi çevrenize duyurmak ve desteklerini almak için linkteki görselimizi iç duyuru sistemlerinizde, web sitenizde veya sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
  3. Logonuzun rengini o güne özel kırmızı ile değiştirip bunu neden yaptığınızı paydaşlarınıza anlatabilirsiniz.
  4. Çalışanlarınıza 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde #otizmekırmızıışıkyak kampanyamızı aktarabilir ve dahil olmalarını sağlayabilirsiniz. Onların adına sertifika bağışında bulunabilir veya rozetlerimizden alarak eğitim burs fonumuza destek olabilirsiniz. Sosyal medya paylaşımları ile destekleyebilirsiniz. Arjantin

Sorularınız ve iş birliği talepleriniz için; [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz.

2 Nisan – Buton Rozet

Destek Ol!

2 Nisan – Sertifika

Destek Ol!